Het nieuwe schoolseizoen is weer van start gegaan. Na de lange zomervakantie stappen er vele kinderen en jongeren weer op de fiets om naar school te gaan. Laat jij je kind aankomend jaar fietsend naar school gaan? Dan hebben wij naast de gebruikelijke veiligheidstips nog een aantal handige tips! Meer veiligheidstips? Kijk dan ook op de website van Veilig Verkeer Nederland.

1. Controleer de remmen

Er zijn verschillende soorten remmen. De belangrijkste zijn de handremmen en de achteruittrap rem. Ga veilig op weg en zorg dat de remmen nog goed werken en functioneren.

2. Straatlantaarns aan? Fietsverlichting aan!

Het is moeilijk te geloven maar we gaan weer richting de winterdagen en het wordt weer vroeger donker. Zorg er daarom voor dat je voor- en achter verlichting goed werkt. Het is verplicht om op beide plaatsen verlichting te hebben. Plaats ook reflectoren op de fiets om  nog beter op te vallen. Vele jongeren en kinderen beseffen en weten niet hoe gevaarlijk het kan zijn om zonder licht in het donker te rijden. Je beseft het pas als je zelf een keer auto rijdt, dan zie je dat de fiets veel lastiger te zien is dan je denkt. 

3. Controleer de banden van je fiets

Het is nu ook een goed moment om de fietsbanden goed te controleren. Heeft de fietsband nog een goed profiel en is de band niet beschadigd? Zorg er daarnaast ook voor dat de banden goed zijn opgepompt. 

4. Neem je bagage veilig mee op reis

Je hebt het vast wel eens gezien. Een kind die een te zware tas heeft en dan zijn of haar tas aan het stuurframe hangt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en het kan voor onveilige situaties zorgen. Zorg er daarom ook goed voor dat de bagage op de fiets veilig geplaatst kan worden. Controleer of bagagedrager op de achterzijde van de fiets nog goed werkt. Of plaats een bakje aan de voorkant waar je veilig de tas kan opbergen. Daarnaast zijn er hele mooie fietstassen die je kunt gebruiken. Liever geen bagagedrager of fietstas? Koop dan een goede tas die je comfortabel tijdens het fietsen kunt gebruiken.

5. Een appje, telefoontje en liedje: niet tijdens het fietsen

Het is inmiddels niet meer toegestaan om je telefoon te gebruiken op de fiets. Je kunt er zelfs een boete voor krijgen. Lees hier alles wat je moet weten over het app verbod op de fiets.  Voorkom onveilige situaties en gebruik de mobiele telefoon pas na de fietsrit!

6. Fietslengte

Sommige ouders kopen een fiets op de groei. ‘Oh… over een half jaar kan mijn kind wel goed bij de grond’. Koop nooit een fiets op de groei, maar koop een fiets die goed bij de lengte van de bestuurder past. Zorg ervoor dat beide voeten de grond kunnen raken. En dat je makkelijk bij het stuur kan komen.

7. Gebruik je hand als richtingaanwijzing

Alle motorvoertuigen hebben een richtingaanwijzing. Op de fiets hebben we helaas geen richtingaanwijzing die we aan kunnen zetten. Maar we hebben wel handen die je kunt gebruiken om je fiets richting aan te geven. Ga je op de rotonde naar rechts? Steek dan als het mogelijk en veilig is je rechterhand uit. Zodat de andere bestuurders zien waar je naartoe wilt gaan. 

8. Controleer alle onderdelen van je fiets

Wij raden aan om ook te controleren of je fiets nog goed functioneert. Weet je niet hoe dat moet? Ga dan langs bij een dealer bij jou in de buurt.
 

Terug naar overzicht