Ontwikkeling in de infrastructuur

De ontwikkeling in de infrastructuur voor elektrische fietsen

Onlangs hebben we de algemene ontwikkelingen op het gebied van fietsen voor 2024 besproken, waarbij we ook de investering van €100 miljoen in snelfietsroutes en fietsenstallingen aanhaalden. Deze investering markeert een belangrijke stap richting het stimuleren van duurzame mobiliteit. Vooral gezien de toenemende diversiteit in snelheden en soorten fietsen, duiken we in dit artikel dieper in op de infrastructuur ontwikkelingen die relevant zijn voor jou als e-bike fietser!

Elektrische fietsen
6 voordelen ebike.jpeg
Elektrische fietsen

Bevordering fietsenstallingen

Het bevorderen van fietsenstallingen kan een groot effect hebben op een groenere toekomst. Met de recente investeringen van de overheid door het toevoegen van 25.000 extra fietsenstallingen bij belangrijke knooppunten zoals Amsterdam Centraal (IJ-zijde), Amsterdam Bijlmer Arena, Heerlen en Rotterdam Alexander, wordt fietsen van en naar stations aantrekkelijker en toegankelijker. Door deze fietsenstallingen ook nog te voorzien van oplaadpunten en accu-opslag, wordt vervoer middels een elektrische fiets in plaats van de auto aantrekkelijker, wat zal bijdragen aan het verminderen van emissies.

Meer snelfietsroutes

Ook in de snelfietsroutes wordt extra geïnvesteerd. Deze routes zijn speciaal ontworpen voor een soepele en snelle fietservaring. De snelfietsroutes kenmerken zich door hun extra breedte en minimaliseren kruisingen, stoplichten en obstakels. Ze zijn ideaal voor het afleggen van grote afstanden, wat de snelfietsroutes bijzonder geschikt maakt voor woon-werkverkeer. Deze routes vergemakkelijken de toegang tot steden en bieden een oplossing voor de toenemende diversiteit in fietsen. Enkele voorbeelden van deze snelfietsroutes zijn de routes tussen Breda en Tilburg, Amersfoort en Utrecht, en tussen Assen en Groningen. 

Europees jaar van de fiets

In 2022 werd 2024 officieel benoemd tot "Europees jaar van de fiets", een initiatief gesteund door het Europees Parlement en diverse EU-lidstaten, waaronder Nederland. Dit initiatief focust op het verhogen van het bewustzijn rondom het fietsen en de vele voordelen ervan. Het doel is om de fiets centraal te stellen in het behalen van klimaatdoelstellingen. Door het aanleggen van afgescheiden fietspaden en het vereenvoudigen van verplaatsingen tussen woonwijken en stadscentra, beoogt het initiatief het aantal gefietste kilometers te verdubbelen. Dit project beoogt het stimuleren van fietsgebruik in Europa, ten gunste van zowel het milieu als economische groei.

Nieuwe aanbeveling van fietsrotondes

De ontwikkeling van fietsinfrastructuur speelt niet alleen een rol in het realiseren van een groene toekomst, maar draagt ook bij aan de verkeersveiligheid. Een goed voorbeeld is de Fietsberaadnotitie, gepubliceerd in januari 2024, die innovatieve aanbevelingen introduceert voor het ontwerp van fietsrotondes. Deze zijn specifiek gericht op het ontwikkelen van duidelijk herkenbare en efficiënte fietsrotondes. Het verbeteren van de doorstroming van fietsverkeer en het reduceren van verstoringen voor gemotoriseerd verkeer staan hierbij centraal. Met twee voorgestelde varianten, de rotonde- en gebogen variant, ligt de focus op verkeersveiligheid en duidelijkheid. Deze ontwikkelingen op het gebied van fietsrotondes zijn voordelig voor e-bike gebruikers, omdat de verbeterde infrastructuur zorgt voor snellere en veiligere routes, wat e-bikes nog aantrekkelijker maakt voor zowel korte als lange afstanden.

Ervaar de ontwikkeling in infrastructuur zelf!

Deze ontwikkelingen in de infrastructuur dragen bij aan veiliger verkeer en bevorderen duurzame mobiliteit in 2024 en daarna. Hierdoor zal de fiets steeds vaker boven de auto verkozen worden in de komende jaren. Overweeg jij ook om deze verschuiving te maken? Bezoek een van onze Pegasus dealers voor een proefrit, of neem contact op met een dealer bij jou in de buurt voor persoonlijk advies op maat. Ontdek ook onze handige vergelijker om de perfecte elektrische fiets voor jouw behoeften te vinden.