Fietsplezier

9 tips voor de perfecte fietsvakantie

Op zoek naar een nieuwe vakantie-ervaring? Maak er deze vakantie een fietsvakantie van! Een fietsvakantie laat je de omgeving op een hele andere manier ontdekken en je ziet plekken die je anders niet ziet. En je hoeft echt geen topsporter te zijn om een relaxte fietsvakantie te hebben, hoor. Dat beloven we. Zelfs zonder e-bike beleef je een prachtige en ontspannen vakantie. Een goede voorbereiding is wel aan te raden, daarom helpen wij je graag een handje met deze tips.

Perfecte fietsvakantie
medium-tips-fietsvakantie-fb-copy-kopie.jpeg
Perfecte fietsvakantie

Tip 1. Stippel vooraf de route uit

Heb je je droombestemming uitgekozen? Mooi! Stippel dan voor vertrek de route uit. Zo weet je niet alleen waar je aan toe bent, maar weet je ook dat je bijvoorbeeld geen mooie bezienswaardigheden over het hoofd ziet. Tip: reserveer, voor zover nodig, ook van tevoren een hotelkamer of een kampeerplek op tussenstops!

Tip 2. Bedenk hoe je je fiets meeneemt

Je kunt natuurlijk op de plek van bestemming een fiets huren. Maar wij begrijpen als geen ander dat je tijdens jouw fietsvakantie graag op je eigen betrouwbare Pegasus fiets wilt rijden. Bekijk daarom van tevoren hoe je jouw fiets het beste mee kunt nemen in het vliegtuig, de trein, bus of je auto.

Tip 3. Ken het klimaat

Bekijk wat de te verwachte weersomstandigheden zijn op jouw bestemming. Niet alleen de temperaturen maar ook bijvoorbeeld wanneer het regenseizoen is of in welke periodes er veel wind staat. Dit kunnen concrete voorspellingen zijn, maar op websites als www.klimaatinfo.nl of www.weer.nl vind je klimaatinformatie gebaseerd op jarenlange weergegevens. Zo heb je een goede indicatie.

Tip 4. Kies de juiste kleding

Zorg ervoor dat je kleding past bij het klimaat van je bestemming en de fietsactiviteiten die je van plan bent. Ga je naar een warm, zonnige oord? Kies dan voor luchtige, ademende kleding en vergeet vooral geen hoed of pet. Ga je naar een regenachtige bestemming? Vergeet dan niet om ook een regenpak in te pakken. Ga je voor super sportief? Pak dan sneldrogende sportkleding in.

Tip 5. Neem een EHBO-kit mee, voor jezelf en je fiets

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat je een EHBO-setje bij je hebt. Voor jezelf met pleisters, alcohol, een schaartje en verband. En voor je fiets in de vorm van een bandenplakset en een pomp.

Tip 6. Navigatie is je vriend

Ook al heb je de route perfect uitgestippeld en weet je van tevoren precies waar je welke afslag moet nemen, toch raden we je aan om je navigatie niet te vergeten. Er zijn genoeg gratis navigatie-apps verkrijgbaar die ook offline goed functioneren, bijvoorbeeld Google Maps, Here WeGo of Waze.

Tip 7. Gezondheid voorop

We gaan ervan uit dat je alleen op fietsvakantie gaat als je daar fit genoeg voor bent. Heb je twijfels? Overleg dit dan van tevoren met een (huis)arts. Verdiep je daarnaast ook in eventuele benodigde vaccinaties of malariatabletten.

Tip 8. Je brandstof

Nee, we hebben het niet over benzine of kerosine. We hebben het hier over jouw eigen brandstof! Op een fiets verbruik je veel energie en verlies je veel vocht. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende eten en drinken bij je hebt.

Tip 9. Ga goed onderhouden op pad

Met een fiets in topconditie, heb jij een topvakantie. Het is dus belangrijk dat je fiets goed onderhouden is. Dit kun je laten doen bij een Pegasus dealer bij jou in de buurt, maar je kunt het voor een groot deel ook zelf. Lees deze tips maar eens.

Tip 10. Geniet!

Een fietsvakantie is prachtig. Je ervaart de cultuur, natuur, dorpen en steden op een heel andere manier. De belangrijkste tip is dus vooral: geniet ervan!

Populaire e-bikes