Elektrische fietsen

Waar moet je op letten bij de keuze voor een veilige e-bike?

Wanneer je een elektrische fiets koopt, wil je aangenaam en veilig kilometers maken. De veiligheid en het fietscomfort staan bij Pegasus voorop bij het ontwikkelen en vernieuwen van onze e-bikes. In deze blog lees je alles de punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een veilige elektrische fiets.

Veilige e-bike
Waar moet je op letten bij de keuze voor een veilige e-bike?

Het frame van je e-bike

Langdurig fietsplezier begint bij de juiste framehoogte, bekijk in een eerdere blog wat voor jou de beste framehoogte is. De sterkte en stijfheid van een frame zijn belangrijke factoren. Maar welke stijfheid past het best bij jouw fietsgebruik, jouw lengte, gewicht en trapkracht? Kies voor een balans tussen stijfheid en comfort. Bij Pegasus zijn we continue bezig met de doorontwikkeling van onze fietsen, er wordt gekeken welke stijfheid van het frame het meeste fietscomfort genereert. Stijve frames zorgen voor een stabiele, goede wegligging en verhogen het fietsplezier. Dit merk je bijvoorbeeld als je met volle fietstassen fietst, door het extra gewicht is belangrijk dat je stabiel op de weg rijdt.

Ga voor een comfortabele zithouding

Bij kopen van een fiets is het van groot belang dat je optimale en comfortabele fietshouding hebt. De zitpositie is afhankelijk van de zithoek, de afstand tussen stuur en zadel en de verstelbare stuurhoogte. De zitpositie is sterk afhankelijk van de toepassing van de fiets. Wil je lekker ontspannen fietsen, dan zit je het liefst rechtop. Met een instelbare stuurpen creëer je een optimale zithouding, deze stuurpen is zonder gereedschap in te stellen. Kies voor een instelbare verende voorvork voor comfort voor handen, armen en polsen.

Controle op het juiste moment

Een van de belangrijkste innovaties voor fietsen is de schijfrem. Remmen betekent controle. En hoe meer controle je hebt over je fiets, hoe hoger de veiligheid; voor jou, maar ook voor medeweggebruikers. Schijfremmen zijn simpelweg uitgevonden om meer remkracht te hebben terwijl je minder hard je rem inknijpt. Alle e-bikes van Pegasus zijn uitgerust met hydraulische remmen van Shimano of Magura.

Top e-bikes

Hydraulische schijfremmen

Hydraulische schijfremmen zijn de best presterende fietsremmen onder iedere omstandigheid. Door in de remhendels aan je stuur te knijpen kun je de remkracht doseren. Het is een licht systeem, waarmee je gedoseerd kunt remmen. De hydrauliek zorgt voor een lichte bediening, ook voor mensen met weinig kracht in de vingers. Het voordeel van hydraulische schijfremmen is de betere modulatie en het lage onderhoud. Lees meer over de voordelen in onze blog over schijfremmen.

Goede dag- en nacht zichtbaarheid

Goede fietsverlichting is belangrijk voor je zichtbaarheid en veiligheid. Niet alleen in de schemering of ‘s avonds, maar juist ook overdag. Veel van de modellen zijn dan ook voorzien van dagrijverlichting, zodat je ook overdag veilige fietsritten kunt maken. Controleer regelmatig of je fietsverlichting het nog doet. En als je dan toch bezig bent; haal gelijk even een doekje over je lamp. Schone verlichting schijnt beter en is beter zichtbaar.

De optimale bandenspanning

Iets waar je niet meteen aan denkt bij de keuze voor een elektrische fiets zijn de banden. Als je een e-bike koopt, wil je ook hoge kwaliteit binnen- en buiten fietsbanden krijgen. En dat u deze voorziet van de juiste bandenspanning. De bandenspanning heeft namelijk een onmiskenbare invloed op het weggedrag, de rolweerstand en de levensduur van een te lage bandenspanning zorgt voor meer slijtage. Alleen als de band op de juiste spanning is, kan deze optimale prestaties leveren. Bij een te hoge bandenspanning wordt de band hard en stug. In dat geval is er minder tractie, minder grip en meer rolweerstand. Alle banden verliezen voortdurend lucht. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning. Voor de elektrische fietsen van Pegasus kiezen wij voor fietsbanden van Schwalbe of CST. De banden van Schwalbe staan garant voor duurzaamheid en hebben veelal een anti-leklaag. Helemaal uitsluiten kan men een lekke band nooit. Maar tegen de typische veroorzakers van een lekke band zoals bv. glasscherven of scherpe steentjes ben je in ieder geval het best beschermd met de Schwalbe Marathon Plus banden. Zo, we hopen dat we je wat bruikbare tips hebben kunnen geven.