Elektrische fietsen

Schijfremmen vs. velgremmen: de voordelen

De innovaties op het gebied van fietstechniek blijven doorgaan. Een van die innovaties is de schijfrem voor op de fiets. De schijfrem is inmiddels bezig met een opmars, je ziet ze steeds meer. Maar waarom zou je kiezen voor een elektrische fiets met schijfremmen? En wat zijn de voordelen ten opzichte van normale velgremmen? Wij zetten ze voor je op een rij!

Schijfremmen vs. velgremmen
omslag-schijfremmen-copy.png
Schijfremmen vs. velgremmen

Wat is het verschil tussen schijfremmen en velgremmen?

Remmen betekent controle. En hoe meer controle je hebt over je fiets, hoe hoger de veiligheid; voor jou, maar ook voor medeweggebruikers. De traditionele velgremmen vertragen het wiel door direct op de velg met zachte rubberen blokken druk uit te oefenen. Schijfremmen zitten vast aan de wielnaaf en worden geremd via remklauwen die direct aan het frame verbonden zitten. Schijfremmen zijn simpelweg uitgevonden om meer remkracht te hebben terwijl je minder hard je rem inknijpt. Met schijfremmen rem je lichter en met meer controle.

Twee soorten schijfremmen

Er zijn twee soorten schijfremmen. Namelijk hydraulische schijfremmen en mechanische schijfremmen.

Mechanische schijfremmen
Bij een mechanische schijfrem wordt de kracht waarmee je in de remhendel knijpt via een kabel op de remblokjes uitgeoefend. Dit systeem werkt hetzelfde als bij conventionele remsystemen. Het voordeel van mechanische schijfremmen is dat deze eenvoudig te monteren zijn. Bij langdurig of intensief gebruik van de remmen zal je uiteindelijk merken dat de remkabel wat gaat oprekken en dat daardoor de remkracht kan afnemen. Het is dan tijd voor onderhoud of vervanging. 

Hydraulische schijfremmen
Hydraulische schijfremmen zijn de best presterende fietsremmen onder iedere omstandigheid. Schijfremmen maken gebruik van een remschijf in het wiel en kabels met een hydraulische vloeistof. De rem werkt door olie die door de remleiding naar de remklauw wordt verplaatst. De druk die hierbij ontstaat zorgt ervoor dat de zuigers in de remklauw zich tegen de remschijven aanduwen. Door in de remhendels aan je stuur te knijpen kun je de remkracht doseren. Het is een licht systeem, waarmee je gedoseerd kunt remmen. Het voordeel van hydraulische schijfremmen is de betere modulatie en het lage onderhoud. Hydraulische schijfremmen zijn wel iets lastiger te monteren. 

Elektrische fietsen met hydraulische schijfremmen

De voordelen van schrijfremmen en velgremmen

Wat zijn de voordelen van velgremmen?

  • Remmen goed bij droog weer
  • Onderhoud en vervanging is gemakkelijker
  • Deze remmen zijn lichter dan schijfremmen
  • Ze zijn goedkoper

De  Piazza E7 en Siena E8 Plus zijn onze e-bikes met velgremmen.

Wat zijn de voordelen van schijfremmen?

  • Werken ook goed in nat weer
  • Je hebt minder kracht nodig voor dezelfde remkracht
  • Remmen beter en met meer controle
  • Hebben een kortere remweg
  • Slijten minder snel omdat je geen remrand hebt

Pegasus maakt steeds meer gebruik van schijfremmen in haar collectie. Onder andere de volgende e-bikes zijn uitgerust met hydraulische schijfremmen: de Ravenna E8, de Ravenna EVO 5, de Ravenna EVO 5 Belt en de Premio EVO 10 Lite.

Wil je meer weten over de verschillende onderdelen op een e-bike voordat je een definitieve keuze maakt? Lees dan eens deze blogs over onze speciale accu's, het verschil tussen een fiets met een rotatiesensor en een fiets met trapkrachtsensor en wat het verschil is tussen een elektrische fiets is met een 'normale' fietsketting en een riemaandrijving.