De innovaties op het gebied van fietstechniek blijven doorgaan. Een van die innovaties is de schijfrem voor op de fiets. De schijfrem is inmiddels bezig met een opmars, je ziet ze steeds meer. Maar waarom zou je kiezen voor een fiets met schijfremmen? En wat zijn de voordelen ten opzichte van normale velgremmen? Wij zetten ze voor je op een rij!

Waarom schijfremmen?
Remmen betekent controle. En hoe meer controle je hebt over je fiets, hoe hoger de veiligheid; voor jou, maar ook voor medeweggebruikers. Schijfremmen zijn simpelweg uitgevonden om meer remkracht te hebben terwijl je minder hard je rem inknijpt. Met schijfremmen rem je lichter en met meer controle.

Twee verschillende soorten
Er zijn twee soorten schijfremmen. Namelijk hydraulische schijfremmen en mechanische schijfremmen.

Mechanische schijfremmen
Bij een mechanische schijfrem wordt de kracht waarmee je in de remhendel knijpt via een kabel op de remblokjes uitgeoefend. Dit systeem werkt hetzelfde als bij conventionele remsystemen. Het voordeel van mechanische schijfremmen is dat deze eenvoudig te monteren zijn. Bij langdurig of intensief gebruik van de remmen zal je uiteindelijk merken dat de remkabel wat gaat oprekken en dat daardoor de remkracht kan afnemen. Het is dan tijd voor onderhoud of vervanging. 

Hydraulische schijfremmen
Hydraulische schijfremmen zijn de best presterende fietsremmen onder iedere omstandigheid. Schijfremmen maken gebruik van een remschijf in het wiel en kabels met een hydraulische vloeistof. De rem werkt door olie die door de remleiding naar de remklauw wordt verplaatst. De druk die hierbij ontstaat zorgt ervoor dat de zuigers in de remklauw zich tegen de remschijven aanduwen. Door in de remhendels aan je stuur te knijpen kun je de remkracht doseren. Het is een licht systeem, waarmee je gedoseerd kunt remmen. Het voordeel van hydraulische schijfremmen is de betere modulatie en het lage onderhoud. Hydraulische schijfremmen zijn wel iets lastiger te monteren. 

Wat zijn de voordelen van schijfremmen?

- Werken ook goed in nat weer
- Je hebt minder kracht nodig voor dezelfde remkracht
- Remmen beter en met meer controle
- Hebben een kortere remweg
- Slijten minder snel omdat je geen remrand hebt

 

Ook Pegasus maakt steeds meer gebruik van schijfremmen in haar collectie. Onder andere de volgende e-bikes zijn uitgerust met hydraulische schijfremmen: de Ravenna E8, de Ravenna EVO 5, de Ravenna EVO 5 Belt en de Premio EVO 10 Lite. Wil jij zelf eens de voordelen van schijfremmen ervaren? Maak dan eens een proefrit bij een dealer in jouw buurt

Terug naar overzicht