Elektrische fietsen

Alles wat je wilt weten over de accu van je e-bike

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk met de accu van je elektrische fiets doen. Hoe zorg je ervoor dat de accu jarenlang meegaat? Wij bespreken alle do's en don'ts betreft accu's.

Accu van je e-bike
header-alles-weten-accu.png
Accu van je e-bike

Bewaar je accu bij kamertemperatuur

De accu gaat langer mee als je deze altijd op kamertemperatuur bewaard, de optimale opslagtemperatuur is tussen de 10 en 20 graden. Vermijd hele hoge temperaturen van boven de 25 graden en hele koude temperaturen van onder de 0 graden. Ook het opladen van de accu doe je op kamertemperatuur. Bewaar de accu altijd in de beschermhoes. 

Laat de accu nooit op de fiets zitten

Ga je met je e-bike naar het werk of staat hij een hele dag ergens buiten? Haal dan de accu van je fiets af en houd hem in de beschermhoes bij je. Verwijder de accu ook als je je fiets vervoert op de fietsendrager van je auto. Houd de accu dan in de auto bij je, zodat de accu niet wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden.

Hoe laad ik de accu van E-bike op?

Laad de accu alleen met de originele oplader op. Laad je accu niet helemaal leeglopen, maar laad hem weer op zodra je ongeveer nog voor 20% aan accucapaciteit hebt. Gebruik je de accu een paar weken niet? Laad de accu tot minimaal 50% op (niet helemaal tot 100%) en bekijk iedere maand of de accu nog wel minimaal 50% vol zit. Is dit niet het geval dan kun je de accu weer even opladen. Nadat de accu weer is opgeladen, kan hij uit de lader en opgeborgen worden.

Accu reinigen

De accu is alleen bestand tegen opspattend water. Reinig de accu daarom nooit met een hogedrukreiniger of waterstraal. Wanneer je de accu wilt reinigen, koppel je deze eerst los van je fiets. Gebruik nooit reinigingsmiddelen, maar maak je accu schoon met een zachte, vochtige doek.

Fiets accuvriendelijk

Ook tijdens  het fietsen zijn er aan aantal punten waar je op kunt letten. Fiets je accu bijvoorbeeld niet helemaal leeg. Schakel op tijd; net zoals bij een auto. Bij een stoplicht heb je je e-bike in een andere versnelling dan wanneer je van een heuvel rijdt. Ons advies is ook om niet weg te fietsen met trapondersteuning, maar deze pas in een later stadium aan te zetten.

Plan onderhoud in

Ga met enige regelmaat naar de dealer voor een onderhoudsbeurt van je e-bike. Mocht er een keer wat met je accu zijn, repareer deze dan nooit zelf maar ga ook hiervoor naar de dichtstbijzijnde dealer. Bekijk in ons dealeroverzicht welke dealer het dichtst bij jou in de buurt zit. Mocht je na een aantal jaar een nieuwe accu nodig hebben, lever dan je oude accu in bij de dealer. Meer informatie over de accu vind je in de handleiding van jouw e-bike. Heb je na het lezen van dit blog nog vragen? Neem dan contact met ons op! 

Populaire elektrische fietsen