Kinderfietsen

Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderfiets?

De vakantie is nog in volle gang, dus je zult niet gelijk aan school denken, maar voor je het weet zit je kind weer in de klas. Nu jullie genieten van een welverdiende vakantie hebben jullie de tijd om rustig na te denken over een fiets voor het nieuwe schooljaar. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een kinderfiets? Wij helpen je!

Kinderfiets kopen
omslag-kinderfiets.png
Kinderfiets kopen

1. De juiste maat
Als je een nieuwe kinderfiets gaat kopen is het allerbelangrijkste waar je op moet letten de (wiel)maat van de kinderfiets. Koop nooit een kinderfiets op de groei. Een fiets die te groot is, is simpelweg onveilig. Zorg bij het kiezen van de juiste maat dat het zadel dusdanig hoog staat dat je kind met beide voeten bij de grond kan. Je kind moet goed bij de pedalen kunnen zodat hij genoeg controle kan uitoefenen. Bij het fietsen mag het been op het laagste pedaal niet helemaal gestrekt zijn. Afhankelijk van de leeftijd en lengte van je kind kies je de juiste maat. In onderstaande tabel hebben we een indicatie op een rijtje gezet:

Lengte

Leeftijd

Wielmaat

92 - 104 cm

3 t/m 4 jaar 12 inch

104 - 116 cm

4 t/m 6 jaar 16 inch

122 - 128 cm

5 t/m 8 jaar 18 - 20 inch

128 - 134 cm

5 t/m 9 jaar 22 inch

134 - 140 cm

8 t/m 10 jaar 24 inch

146 - 158 cm

9 t/m 12 jaar 26 inch


Let op: dit is slechts een indicatie! Kom langs bij onze dealers en laat je persoonlijk informeren. 

2. Een fiets die niet te zwaar is
Koop de kinderfiets zo licht mogelijk. Een kinderfiets is al snel te zwaar en dat is niet handig. Hoe zwaarder de fiets, hoe zwaarder het fietsen is. Daarnaast moet je moet je kind de fiets zelf kunnen oprapen, mocht deze zijn omgevallen.

3. De juiste stuurbreedte
De ideale fiets heeft een stuur dat even breed is als de schouders van je kind.

4. Een gesloten kettingkast
Een ander belangrijk punt is de veiligheid van de fiets. Zo is het, zeker bij kleine kinderen aan de raden om een fiets te nemen waarbij de bewegende onderdelen, zoals de ketting, worden afgeschermd. Zo komt je kind nergens tussen te zitten. Kies daarom voor een fiets met een dichte kettingkast en jasbeschermer.

5. Veilige remmen
Het remmen en inschatten van de remweg kan nog lastig zijn voor jonge kinderen. Kies daarom voor een fiets met meerdere handremmen. Bijvoorbeeld een fiets met één naafrem en twee V-brakes voor optimale veiligheid onderweg.

6. Een goede zichtbaarheid
Een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker op zo’n kleine kinderfiets. Daarom is zichtbaarheid heel belangrijk. Zeker als je kindjes ochtends vroeg naar school fietst. Kies bijvoorbeeld voor een fiets in een opvallende kleur of een fiets waar ook een vlaggetje op gemonteerd kan worden. Natuurlijk is goede verlichting noodzakelijk maar daarnaast zijn extra reflectoren ook geen overbodige luxe!

Tot slot: zoek samen met je kindje de nieuwe fietst uit! Je wilt natuurlijk wel dat ze écht blij op de fiets zitten. Gelukkig zijn er een heleboel toffe, hippe kinderfietsen te koop. 

Populaire kinderfietsen

Top kinderfietsen