Kinderfietsen

Je kind veilig leren fietsen, zo pak je dat aan

Je kind leren fietsen is best wel spannend. Je wisselt de driewieler of fiets met zijwieltjes in voor een échte kinderfiets. Je moet ze letterlijk loslaten! Maar wanneer is de tijd eigenlijk aangebroken om je kind te leren fietsen? En hoe doe je dat zo goed en veilig mogelijk? Wij helpen je erbij!

Veilig fietsen
istock-918065694.jpeg
Veilig fietsne

Je kind moet er klaar voor zijn

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met leren fietsen. Maar, let vooral goed op de signalen die je kind geeft. Misschien vind je kind het nog erg spannend of heeft hij er nog geen behoefte aan, forceer het dan niet. Ieder kind is immers uniek! Belangrijk is dat je kind er zowel motorisch als emotioneel aan toe is en voldoende zelfvertrouwen heeft.

Fiets op maat

Koop vooral niet te snel een grote fiets, de veiligheid van met je voeten aan de grond kunnen is in het begin nog erg belangrijk. Je kind kan dan als het uit balans raakt gelijk met de voeten op de grond. Dit geeft een stukje zekerheid. 

Een rustige omgeving

Kies een rustige omgeving om je kindje te leren fietsen met zo weinig mogelijk verkeer en afleiding. Goede plekken zijn bijvoorbeeld een rustige straat, een oprijlaan of een schoolplein.

Oefenen met evenwicht

Nu je de juiste fiets en een veilige omgeving hebt gekozen kan het oefenen écht beginnen. Ga naast je kind lopen en houd het vast bij het zadel, de nek of maak gebruik van een duwstang voor aan de bagagedrager. Lijkt je kind het fietsen aardig onder controle te hebben laat hem dan af en toe even los, om het vertrouwen te geven dat het ook zo lukt. Stapsgewijs neem je steeds meer afstand. Bedenk wel dat het evenwicht leren houden tijd kost. Geef je kind af en toe een complimentje en neem rustig de tijd.

Veilig leren stoppen

Kan je kind zonder vastgehouden te worden fietsen, leer hem dan ook hoe hij moet stoppen voordat hij er alleen vandoor gaat. Anders eindigt het fietsen in een valpartij en tranen. Leg uit dat als de fiets stopt of om dreigt te vallen dat je kindje dan één been aan de grond moet zetten. Oefen dit ook een paar keer!

En dan.. samen op pad

Lukt het je kindje om zelfstandig te fietsen? Dan is het tijd om samen écht op pad te gaan. Maak je kind goed bewust van het overige verkeer en de verkeersregels.  Geef in het begin aanwijzingen en help je kind het verkeer in te schatten en te overzien. Zorg voor een goede zichtbaarheid door gekleurde kleding en reflecterende strips en bijvoorbeeld een fietsvlag. Een fietshelm is in Nederland niet verplicht maar geeft natuurlijk wel wat extra veiligheid voor je kind. Mocht hij vallen dan vangt het helmpje in ieder geval een groot deel van de klap op. 

Top kinderfietsen