Plek voor een acuu

De beste plek voor de accu van een elektrische fiets

Het is belangrijk om je kind al op jonge leeftijd veilig te leren fietsen, en om te beginnen is een geschikte kinderfiets met de juiste maat essentieel. Onze Pegasus Avanti kinderfietsen zijn verkrijgbaar in diverse maten, gebaseerd op de grootte van de banden. We bieden modellen met bandenmaten van 20, 24 en 26 inch.

Elektrische fiets
12.jpg
Elektrische fiets

Frame-geïntegreerde accu

Voordelen:

 • Esthetiek: Veel mensen vinden een in het frame-geïntegreerde accu het mooiste omdat ze naadloos in het ontwerp van de fiets zijn verwerkt, wat zorgt voor een strakke en aantrekkelijke uitstraling.
 • Gewichtsverdeling: Doordat de batterij in het midden van de fiets is geplaatst, dicht bij de motor, wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld, wat resulteert in een stabielere en evenwichtigere rijervaring.
 • Bescherming: De accu is beter beschermd tegen de elementen en potentiële schade bij valpartijen.
 • Als je een grote batterij zoekt, zijn de geïntegreerde modellen vaak de grootst verkrijgbare. Als voorbeeld is een Bosch drager batterij verkrijgbaar tot 500Wh en een geïntegreerde tot 750Wh.
 • Wanneer een extra grote actieradius is vereist zijn er fietsen met een geïntegreerde accu waarbij een tweede accu geplaatst kan worden. Hierdoor is het mogelijk om het bereik nagenoeg te verdubbelen.

Nadelen:

 • Toegankelijkheid: Het kan lastiger zijn om de accu te verwijderen voor opladen of vervanging, afhankelijk van het ontwerp van de fiets.
 • Gewicht: Wanneer een fiets is uitgerust met een uitneembare batterij in de onderbuis moet een extra stevige en daarmee ook zware constructie worden gecreëerd. Gemiddeld gezien zijn fietsen met een accu in de onderbuis daarom aanzienlijk zwaarder dan een fiets met niet-geïntegreerde accu. Iets dat bijvoorbeeld een nadeel kan zijn wanneer een fiets op een fietsendrager wordt geplaatst.
 • De zithouding bij kleine maten kan nadelig worden beïnvloed doordat de onderbuis van de fiets een minimale lengte moet hebben zodat dat batterij past. Hierdoor heeft het stuur een minimale afstand tot het zadel waardoor dit voor kleinere framematen een probleem kan zijn, mensen kunnen hierdoor ervaren dat het stuur te ver weg zit.
 • Kosten: Fietsen met een frame-geïntegreerde accu zijn vaak duurder door het geavanceerde ontwerp en productieproces.

 

Bagagedrager accu

Voordelen:

 • Toegankelijkheid: Accu's die op de bagagedrager zijn gemonteerd, zijn gemakkelijk te verwijderen en te plaatsen, wat handig is voor het opladen.
 • Kosten: Elektrische fietsen met een bagagedrager accu zijn vaak goedkoper dan modellen met een in het frame geïntegreerde accu.
 • Gewicht: Fietsen met een in de drager geplaatste accu hebben vaak een lager gewicht dan fietsen met geïntegreerde accu. Dit komt door de relatief eenvoudige frame constructie. Iets dat een voordeel kan zijn wanneer de fiets op een fietsendrager wordt geplaatst.
 • De zithouding bij kleine maten kan ten opzichte van een fiets met geïntegreerde accu beter zijn doordat het stuur dichter bij het zadel is geplaatst. Dit is niet altijd het geval, maar het kan een aanzienlijk verschil zijn.
 • Bij fietsen met een in de bagagedrager geplaatste accu kan de ruimste en laagste instap gecreëerd worden. Iets dat door veel consumenten wordt gewaardeerd.

Nadelen:

 • Gewichtsverdeling: Het gewicht van de accu aan de achterkant kan de balans van de e-bike nadelig beïnvloeden. Ook kan het een nadeel zijn wanneer met zware tassen gereden wordt. In dat geval zit een groot deel van het gewicht op de bagagedrager wat de rijeigenschappen nadelig beïnvloedt. Er zijn fietsen waar een frame en bagagedrager uit 1 geheel bestaan, dit wordt ook wel een geïntegreerde bagagedrager genoemd. Deze constructie kan een groot deel van dit nadeel weghalen.
 • Esthetiek: Voor sommige gebruikers kan de accu op de bagagedrager minder esthetisch aantrekkelijk zijn.
 • Als de batterij in de bagagedrager is gemonteerd zijn er vaak minder keuzemogelijkheden. Als voorbeeld is een Bosch drager batterij verkrijgbaar tot 500Wh en een geïntegreerde tot 750Wh.

 

Accu op het frame

Voordelen:

 • Toegankelijkheid: Accu's die op het frame zijn gemonteerd, zijn gemakkelijk te verwijderen en te plaatsen, wat handig is voor het opladen.
 • Kosten: Elektrische fietsen met een op het frame gemonteerde accu zijn vaak goedkoper dan modellen met een in het frame geïntegreerde accu.
 • Gewichtsverdeling: Doordat de batterij vaak in het midden van de fiets is geplaatst, dicht bij de motor, wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld, wat resulteert in een stabielere en evenwichtigere rijervaring.
 • Gewicht: De fietsen met een in de drager geplaatste accu zijn vaak lager in gewicht dan een fiets met geïntegreerde accu. Dit komt door de relatief eenvoudige frame constructie. Iets dat een voordeel kan zijn wanneer de fiets op een fietsendrager wordt geplaatst.
 • De zithouding bij kleine maten kan ten opzichte van een fiets met geïntegreerde accu beter zijn doordat het stuur dichter bij het zadel zit.

Nadelen:

 • Positie kan nadelig zijn voor de instap van het frame. Dit is afhankelijk van de constructie dus niet altijd het geval.
 • Esthetiek: Voor sommige gebruikers kan de accu op de bagagedrager minder esthetisch aantrekkelijk zijn.
 • Bepaal de ideale positie voor de accu van jouw e-bike 

 

De beste keuze voor jou

De keuze voor de beste plek van de accu op je elektrische fiets hangt dus af van persoonlijke voorkeuren en het beoogde gebruik van de e-bike. Er is dan ook geen eenduidig antwoord te geven en daarom is het van belang dat je je goed laat voorlichten bij de fietsenwinkel, daarbij is duurder niet per se beter. Ook wordt regelmatig gedacht dat het formaat van de batterij invloed heeft op de rijeigenschappen. Dit klopt niet, met een grotere accu kun je verder fietsen. Het is net zoals met een auto, wanneer de brandstoftank groter is, kun je verder rijden.

Het belangrijkste is om een elektrische fiets te kiezen die past bij jouw behoeften, rijstijl en esthetische voorkeuren. Ongeacht de positie van de accu, het ervaren van de vrijheid en het plezier van een elektrische fiets staan voorop. Het rijplezier van een Pegasus e-bike zelf ervaren? Maak direct een proefrit bij een dealer in jouw buurt.