Elektrische fietsen

Is jouw e-bike winterklaar?

Een elektrische fiets heeft het zwaar in de winter. Wij  geven je tips om je e-bike winterklaar te maken en geven je tips voor veilig fietsen in deze koude, natte periode.

Winterklaar
winterklaar.png
Winterklaar

De accu is gevoelig voor kou

Als het koud is, stroomt de energie minder makkelijk door het systeem. Daarom kan het voorkomen dat de actieradius in de winter lager is. Actieradius is de afstand die je e-bike kan afleggen zonder dat die tussentijds opgeladen moet worden. 

Het is dan ook extra belangrijk om je accu goed om te bergen in deze koude periode. Leg je accu daarom het liefst in een droge en geventileerde ruimte op kamertemperatuur. Staat jouw e-bike in de schuur?  Haal dan de accu eruit en bewaar deze binnen. Fiets je niet in de winter? Check dan regelmatig je accu en zorg dat deze altijd voor meer dan 50% opgeladen is. Meer tips over de accu van je e-bike lees je in onze vorige blog. 

Maak je fiets grondig schoon

Regen, sneeuw en pekel zijn niet goed voor je elektrische fiets. Voordat de koude winterdagen beginnen is het goed om alles goed schoon te maken, doe dit ook als je door pekel of sneeuw hebt gefietst. 

  • Remmen 
    Zodra je merkt dat het remmen stroever verloopt dan normaal, is het tijd om fietsremmen te behandelen met olie.  Haal ze van je fiets en smeer ze in met kettingolie, daarna kun je ze weer bevestigen op je fiets. 

  • Ketting 
    Om roest te voorkomen is het belangrijk om je fietsketting goed te onderhouden. Reinig je fietsketting met kettingreiniger en laat dit inwerken. Daarna wrijf je de ketting goed schoon met een katoenen doek. In de natte winterperiode is het goed om je ketting in te smeren met speciale kettingolie. Ten slotte kun je alle bouten en moeren invetten met vaseline.
  • Frame 
    Het frame van je fiets maak je eenvoudig schoon met een spons en een sopje van bijv. autoshampoo.  Voor moeilijk bereikbare plekjes kun je een oude tandenborstel gebruiken.  Gebruik geen hogedrukreiniger of schuurspons om beschadigen te voorkomen.

Veilig op weg

In deze donkere, natte periode is het nog belangrijker dat je als fietser goed gezien wordt. Check je verplichting dan ook elke keer als je op pad gaat.  Zorg dat je altijd een extra paar batterijen of losse fietsverlichting bij je hebt. Houdt in de winter rekening met een gladder wegdek.  Controleer je bandenprofiel en creëer een stabielere wegligging door onder meer de fietsbanden van je fiets iets leeg te laten lopen. Daarnaast is het ook een goed idee om je zadelhoogte iets lager te zetten in de winter. Zo kun je sneller bij de grond mocht er onverhoopt iets gebeuren. 

Populaire e-bikes

Top e-bikes