Actieradius van een e-bike met middenmotor

Wat is het bereik van een elektrische fiets met middenmotor?

Elektrische fietsen zijn uitgerust met een elektrische motor die tijdens het fietsen extra ondersteuning biedt aan de berijder. Dit maakt het fietsen over lange afstanden en heuvelachtig terrein veel comfortabeler. Een belangrijk aspect van een elektrische fiets is het bereik of actieradius, oftewel hoe ver je kunt fietsen met een volle acculading. 

Bij een elektrische fiets met middenmotor bevindt de motor zich in het midden van het frame, bij de trapas. Naast elektrische fietsen met een middenmotor zijn er ook e-bikes met de motor in het voorwiel of achterwiel. Het belangrijkste voordeel van een middenmotor is de betere gewichtsverdeling, waardoor de rijervaring stabieler en natuurlijker aanvoelt en je meer grip hebt op de weg. De kracht wordt tenslotte geleverd waar de berijder ook de kracht geeft. In dit artikel bespreken we het bereik van een elektrische fiets met een middenmotor. 

Elektrische fiets met middenmotor
blog-sensoren.jpeg
Elektrische fiets

Het bereik van een elektrische fiets: factoren die van invloed zijn

Het bereik of actieradius van een elektrische fiets met middenmotor wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder de accucapaciteit, het ondersteuningsniveau, je rijgedrag, ga je bergop of bergaf, het totaalgewicht, bandenspanning, rolweerstand, accudegradatie, is er (tegen)wind, de temperatuur en natuurlijk het type middenmotor. Kortom, een complexe situatie!

 

  • Accucapaciteit: De capaciteit van de accu, gemeten in wattuur (Wh), speelt een cruciale rol in het bereik. Hoe groter de accucapaciteit, hoe verder je in theorie kunt rijden op één lading. Elektrische fietsen met middenmotoren kunnen uitgerust worden met accu's van verschillende capaciteiten, variërend van 300Wh tot 700Wh of zelfs meer.

 

  • Ondersteuningsniveaus: Elektrische fietsen bieden doorgaans meerdere ondersteuningsniveaus, zoals eco, tour, sport en turbo. Hoe hoger het ondersteuningsniveau, hoe meer energie de motor levert en hoe sneller de accu leeg kan raken.

 

  • Rijgedrag: Hoe je je elektrische fiets met middenmotor gebruikt, heeft ook invloed op de actieradius van de fiets. Rijd je voornamelijk op vlak terrein of moet je regelmatig heuvels beklimmen? Stop je vaak bij verkeerslichten en trek je snel op, of houd je een constante snelheid aan? En niet te vergeten, in welke versnelling rij je, een zwarte versnelling vraagt meer van de motor en daarom ook van het bereik van de fiets. Al deze factoren in je rijgedrag beïnvloeden het energieverbruik.

 

  • Gewicht en belasting: Ook het totale gewicht van de fiets, inclusief rijder en eventuele bagage, heeft een directe invloed op het energieverbruik. Een zwaardere belasting kan leiden tot kortere afstanden op één lading.

 

  • Bandenspanning en weerstand: De staat van de banden en de mate van rolweerstand kunnen ook het bereik beïnvloeden. Goed opgepompte banden met lage rolweerstand dragen bij aan een efficiëntere rit.

 

  • Accudegradatie: de accudegradatie speelt een belangrijke rol bij de actieradius van een elektrische fiets. De accudegradatie wordt beïnvloed door vele factoren zoals het aantal (ont)ladingen, leeftijd en tijdens welke temperaturen er wordt geladen. Moderne accu’s hebben een BMS, een computer die ervoor zorgt dat de accu zo optimaal mogelijk gebruikt wordt om de accudegradatie te minimaliseren.

 

  • Weersomstandigheden: Het weer heeft grote invloed op de actieradius van de fiets. Bij tegenwind wordt er meer gevraagd van de motor, wanneer er wind mee is, is er vanzelfsprekend een tegenovergesteld effect. Ook de temperatuur heeft veel invloed, bij een lage temperatuur neemt de accu capaciteit snel af. Dit heeft negatieve invloed op het bereik van de fiets.

 

  • Type motor: Het type middenmotor heeft veel invloed op de actieradius. Er zijn motoren met 40Nm trekkracht, maar ook modellen die meer dan 2 keer zo krachtig zijn. Vanzelfsprekend vraagt een extra krachtige motor meer energie waardoor het bereik lager wordt. Denk er daarom bij de aanschaf altijd goed over na welke motor het beste bij je behoeften past.


Leg 50 tot 150 kilometer af op één volle acculading

Hoewel de actieradius van een elektrische fiets met middenmotor kan variëren, mede door bovengenoemde factoren, kunnen moderne elektrische fietsen vaak afstanden afleggen van 50 tot 150 kilometer op één volle acculading. Dit maakt elektrische fietsen met middenmotor geschikt voor dagelijks woon-werkverkeer, recreatieve ritten en zelfs langere fietstochten. Het is wel verstandig om altijd een ruime marge in te calculeren, zodat je niet strandt met een lege accu. 

 

Ervaar de actieradius van een e-bike tijdens een proefit!

Het is nu wel duidelijk dat het bereik van een elektrische fiets met middenmotor afhangt van verschillende variabelen. Wees voor de aanschaf van een e-bike realistisch over je behoeften en rijgedrag, zodat je een bewuste keuze kunt maken. Zelf de actieradius van een elektrische fiets met middenmotor ervaren? Maak een uitgebreide proefrit bij jouw Pegasus dealer in de buurt.