Elektrische fietsen

8 tips om diefstal van je fiets te voorkomen

In onze vorige blog hebben we het gehad over fietsverzekeringen. Met een fietsverzekering kun je je verzekeren tegen schade aan je (elektrische) fiets maar ook tegen diefstal van je fiets. De verzekering keert dan uit wanneer je fiets gestolen wordt. Maar; voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je graag 8 tips om diefstal van je fiets te vermijden. Dat scheelt frustratie, geregel, tijd én geld! 

Diefstal voorkomen
tips-om-diefstal-te-voorkomen.png
Diefstal voorkomen

1. Kies voor een slot met een ART-keurmerk

Sloten met een ART-keurmerk zijn goedgekeurd door verzekeraars, hierdoor ben je verzekerd als je fietsslot opengebroken wordt en je fiets gestolen wordt. Sloten voorzien van het ART-keurmerk zijn uitgebreid getest en voldoen aan de beveiligingsrichtlijnen. Het keurmerk geeft met 2 tot 5 sterren aan in hoeverre je fiets beveiligd is. Het minimaal vereiste aantal sterren verschilt per verzekeraar. Check dit dus even bij jouw fietsverzekering!

2. Liever nog: twee sloten

Twee is beter dan één. Investeer daarom in twee goede sloten: een goed ringslot én een robuust kabel- of kettingslot waarmee je je fiets vast kan zetten. Bijvoorbeeld aan een lantaarnpaal of een fietsenrek. Met alleen een ringslot kunnen dieven jouw fiets alsnog verplaatsen en dus meenemen. Wanneer je je fiets met een stevig kabel- of hangslot vastmaakt aan een object dan wordt dat vrijwel onmogelijk. Let op dat je met je tweede slot het frame vastzet, en niet het wiel!

3. Maak het extra slot hoog en strak vast

Door je kabel- of kettingslot hoog vast te maken kunnen dieven deze moeilijker kapot slaan met een steen en is het lastiger om druk te zetten met bijvoorbeeld een betonschaar. 
Zorg er daarnaast ook voor dat je slot zo strak mogelijk zit door hem bijvoorbeeld een keer extra rondom je frame te draaien. Hoe strakker hoe minder speling en hoe minder ruimte om je slot te draaien en breken.

4. Laat je fiets graveren

Je kunt je fietsframe laten graveren met bijvoorbeeld je postcode en huisnummer. Mocht je fiets gestolen worden dan is deze moeilijker door te verkopen. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden want vaak kun je dit zelfs gratis laten doen!

5. Plaats je slot dicht bij het ventiel

Draai je wiel door totdat je ringslot vlakbij het ventiel zit. Dieven proberen je slot open te breken met bijvoorbeeld een schroevendraaier. Zit je ventiel tegen het ringslot aan dan is de kans groot dat ze dan het ventiel afbreken. Een wiel met een afgebroken ventiel hebben ze niks aan. 

6. Je band aan banden

Oké deze kost wat meer tijd en moeite, maar als jij je fiets regelmatig stalt op plekken waar vaak fietsen gestolen worden dan is deze maatregel de moeite waard! Laat ‘s avonds je banden leeglopen. Dieven gaan vaak voor het gemak en een band met lege banden is lastiger mee te nemen. De volgende ochtend dan wel even 5 minuten eerder opstaan om je banden weer op te pompen. 

7. Neem je zadel mee

Een fiets zonder zadel is niet alleen minder waard maar ook minder aantrekkelijk om te stelen. Zet je zadel weer terug op de fiets zodra je hem weer gebruikt. Dit klinkt echt ingewikkelder dan het is. Vraag aan een Pegasus dealer bij jou in de buurt of hij je kan laten zien hoe je dit makkelijk doet. 

8. Let there be light

Stal je fiets op een goed verlichte en zichtbare plek. Een dief slaat liever zijn slag op een donkere plek dan op een goed verlichte plek met een hogere betrapkans. 

Zo, we hopen dat je met deze tips dieven te slim af bent! Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Sluit dan een fietsverzekering af. In onze vorige blog lees je de ins en outs van een fietsverzekering. Mocht jouw fiets dan toch gestolen worden, dan ben je daar in ieder geval tegen verzekerd. 

Populaire e-bikes

Pegasus e-bikes

PEGASUS Premio EVO 10 Lite Elektrische herenfiets bovenbuis geeft frame optimale stabiliteit metallic off white Elektrische hybridefiets Fiets S
Premio EVO 10 Lite
vanaf € 4099.00,-