Elektrische fietsen

Een fietsverzekering: dit wil je weten

Wat doe je (hopelijk) als eerste na het kopen van een nieuwe auto? Precies: je auto verzekeren! Wat doe je als eerste na het kopen van een nieuwe (elektrische) fiets? Precies: gelijk erop springen en toeren maar! Gelijk heb je, wij zouden ook niet kunnen wachten. Vraag je je nou toch voor of na je eerste rit af hoe het zit met het verzekeren van je (elektrische) fiets, lees dan verder want wij vertellen je er graag alles over!

Fietsverzekering
een-fietsverzekering-omslag.png
Fietsverzekering

Is het nodig om mijn elektrische fiets te verzekeren?

Het is niet verplicht, dus het is wat dat betreft niet nodig. Wel moet je je afvragen hoe groot de kans is dat je fiets extreem beschadigd raakt of gestolen wordt. En, als dat het geval is, heb je dan zelf genoeg geld achter de hand om een reparatie te betalen of een nieuwe fiets aan te schaffen?

Welke soorten fietsverzekering zijn er?

Doorlopende fietsverzekering
Een doorlopende fietsverzekering heeft over het algemeen een onbepaalde looptijd; er wordt dus geen einddatum afgesproken. De premie betaal je per maand, kwartaal of per jaar. De premie van de doorlopende e-bike-verzekering gaat meestal omhoog na 3 jaar.

Aflopende fietsverzekering
Een aflopende fietsverzekering sluit je af voor een vaste periode van 3 of 5 jaar (soms komt een periode van 7 jaar ook voor). De fietsverzekering sluit je doorgaans af bij de fietsenwinkel waar je de fiets koopt. De premie betaal je in één keer.

Het grootste verschil tussen een doorlopende en een aflopende fietsverzekering
Heb je een aflopende fietsverzekering en wordt je fiets gestolen binnen de looptijd, dan wordt een nieuwe fiets vergoed maar ben je alle vooruitbetaalde premie kwijt. Bij een doorlopende fietsverzekering is dit niet het geval.

Fietsverzekering: diefstal of volledig casco
Er zijn verschillende soorten dekking mogelijk voor je elektrische fiets. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je fiets alleen te verzekeren tegen diefstal. Wil je je fiets daarnaast ook verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld door een aanrijding, brand of vallen? Kies dan voor een volledig casco verzekering. Let er wel op dat er bij deze verzekering vaak sprake is van een eigen risico.

Extra modules voor je fietsverzekering
Veel verzekeringen bieden extra modules die je af kunt sluiten bovenop de diefstal- of volledig casco dekking. Zo kun je je verzekering bijvoorbeeld uitbreiden met een ongevallen-opzittendenverzekering. Met deze extra verzekering heb je recht op een uitkering als je door een fietsongeluk (gedeeltelijk) invalide blijft. Bij overlijden als gevolg van een fietsongeval keert deze verzekering een bedrag uit aan de nabestaanden. Verder kun je je fietsverzekering ook nog uitbreiden met een pechhulpmodule of een rechtsbijstandsverzekering.

Populaire e-bikes

Top e-bikes