Afgelopen maand heeft Bram een hele bijzondere reis gemaakt. Hij is van de Italiaanse hoofdstad Rome naar Nederland gefietst. Een sportieve reis van maarliefst 2294 KM die hij in 22 dagen heeft afgelegd. En dat allemaal met een Pegasus fiets. Hoe hij dat heeft gedaan? Dat vertelt hij graag aan je!

Fietsen in plaats van vliegen

Het idee is vrij simpel en snel tot stand gekomen. Fietsen is al jarenlang onmisbaar in mijn manier van leven. Afgelopen zomer was ik fietsgids in Rome. Ik wist dat mijn tijd in Rome niet eeuwig zou duren, ondanks het feit dat Rome de Eeuwige Stad wordt genoemd. Vliegen doe ik helemaal niet graag, aangezien het de meest milieuvervuilende manier van vervoer is. Daar komt bij dat ik het niet fijn vind en bovendien mag het eigenlijk geen reizen meer genoemd worden: je betaalt een paar tientjes, gaat in een cabine zitten en twee uur later ben je aan de andere kant van Europa. Dat klopt niet. Dus dat betekende dat er gefietst moet worden.

Van Rome naar Nederland op een Pegasus

Ik ben in het bezit van twee fietsen. Een Pegasus SL Premio en een oude maar stijlvolle racefiets die ik twee jaar geleden in Berlijn heb gekocht. Ik heb geen moment getwijfeld om de rit te maken op de Pegasus fiets vanwege de 14 kilo bagage. Het nawoord in mijn boek zal dan ook 'Pegasus' heten, een korte anekdote over het gevleugelde paard uit de Griekse mythologie, die geboren is uit het bloed van Medusa. Waar mogelijk verbind ik de mythe met mijn reis. Dat kan ik als classicus niet laten natuurlijk.

Bram op zijn fiets

De fietstocht

Op reis gaan betekent op reis gaan, en niet zo snel mogelijk van A naar B. Je legt geen rechte lijn af van Rome naar Nederland. Aan de kwaliteit van de wegen en de bewegwijzering kunnen zeker enkele woorden worden gewijd. Zo goed als in Nederland wordt het vermoedelijk nergens. Bij ons is de fietsinfrastructuur van een kwaliteit die nergens anders ter wereld te vinden is.

Maar in Italië viel het me alleszins mee. Af en toe waren er wegwerkzaamheden en moest ik om fietsen. Of een stuk over onverharde wegen. De bewegwijzering is er daar voor auto's. Maar zolang je provinciale wegen volgt, kom je nauwelijks in de problemen. Auto's houden uiteindelijk wel rekening met je. In Duitsland is de infrastructuur beter. Toch laten de bordjes je daar wel eens in de steek.

Van Rome naar Nederland op de fiets

Dankzij het internet, wat je tegenwoordig overal bij de hand hebt, zijn er geen rare dingen gebeurd. De hitte was eigenlijk mijn grootste vijand. Verdwalen is op zo'n reis ook niet erg. Het is misschien wel zelfs de bedoeling. En extra kilometers is toch lekker?

De fietsrit in cijfers

In totaal heb ik 2294 km afgelegd, verdeeld over 20 tochten en 22 dagen. Dit is inclusief twee rustdagen die ik heb genomen. Eén rustdag in Firenze (dag 5) en één in Garmisch-Partenkirchen (dag 13). Momenteel ben ik aan het proberen om de twintig ritten samen te voegen tot één mooie rit op een kaart. Zodat mensen kunnen zien wat ik heb afgelegd.

Warm welkom thuis

Op donderdag 16 augustus ben ik teruggekomen en ben ik warm onthaald. Ik zal veel tijd nodig hebben om deze reis te verwerken, foto's te ordenen en aantekeningen te documenteren, waarna ik kan beginnen met het schrijven van het boek. Vaak verval ik in een standaard riedeltje als mensen mij vragen hoe het is geweest. Daarvoor is het nog allemaal te vers en chaotisch in mijn hoofd.

Welkom thuis Bram

En… je was fietsgids?

Ja, afgelopen zomer was ik fietsgids in Italië. Dat was een geweldige ervaring. Twee passies van mij in één: fietsen en Oudheid. En daar dan ook nog eens veel dankbaarheid en een bescheiden zakcentje voor terugkrijgen. Waarom ik ben weggegaan weet ik eigenlijk niet. Ja, ik wilde deze reis maken. Maar misschien keer ik wel weer terug naar Rome.

Bram fietst heel Nederland door

Bram Witvliet is in 2007 begonnen met het 12-jarige fietsproject ‘Bram Fietst’. Zijn doel is om alle dorpjes en steden in Nederland te bezoeken op de fiets. Met zijn fietsritten probeert hij de fiets te promoten en het milieu en de natuur onder de aandacht te brengen. Het is ooit allemaal begonnen met een grap  ‘“Wedden dat je niet alle dorpen van Brabant langs gaat fietsen?” Dat deed ik dus wel.”. In 2019 fiets hij de elfde provincie ‘Zuid-Holland en op dit moment is hij bezig om een boek te schrijven over zijn fietsavonturen. Bezoek ook zijn website Bramfietst.nl voor meer informatie over zijn fietstochten.