Fietsplezier

Met een baby op de fiets: hier moet je op letten

Fietsen met je kindje is een feest! We snappen dat je dit graag zo snel en zoveel mogelijk wilt doen. Maar, je wilt dit natuurlijk wel zo veilig en comfortabel mogelijk doen. En daar helpen wij je graag bij! Wanneer mag je fietsen met je baby?

Baby op fiets
baby fiets blogklein.jpg
Baby op fiets

Wanneer mag je fietsen met je baby?

Zodra je kindje goed rechtop kan zitten, kan hij gezellig met je mee op de fiets. Meestal is dat wanneer je kindje tussen de 6 en 9 maanden oud is. Voor die tijd zijn de spieren van je baby nog niet sterk genoeg. Een fietsrit kan nogal hobbelig en vermoeiend zijn, het is dus belangrijk dat de spieren dit aankunnen!

Het goede fietsstoeltje

Er bestaan verschillende soorten fietsstoeltjes. Belangrijk is dat het stoeltje goede steun biedt aan hoofd, rug en voeten. Het gewicht van je kindje bepaalt welke fietsstoel geschikt is.

Stoeltje voorop de fiets

Je baby voorop de fiets is eigenlijk het leukst; je kindje ziet meer, je hebt hem lekker dichtbij je en je kunt hem nét iets beter in de gaten houden. Een kinderstoeltje voorop je fiets is geschikt voor kindjes vanaf 6 à 9 maanden tot 3 jaar (of ca. 15 kilo). Let erop dat het zitje voldoet aan de Europese veiligheidsnorm EN14344. Deze code moet je terug kunnen vinden op het stoeltje, bijvoorbeeld op een sticker.

Ook moet het stoeltje voetsteuntjes hebben, die voorzien zijn van riempjes. Tenslotte is het belangrijk dat er goede gordels op het stoeltje zitten. Je kind moet in ieder geval bij zijn schouders en tussen zijn benen vastzitten met een gordel die hij niet zelf open kan krijgen.

Extra tip: schaf een windscherm aan, deze monteer je op je stuur en zo bescherm je jouw kindje tegen regen en wind. Geen overbodige luxe met ons Nederlandse herfstweer!

Stoeltje achterop de fiets

Als je kind al wat groter is, schuift hij door naar achteren. Nadelen: je kind ziet minder en je kan hem iets minder goed in de gaten houden, voordelen: het stuurt een stuk lichter en je stapt makkelijker op en af. Fietsstoeltjes voor achterop zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 en 22 kilo.

Net zoals voor het fietsstoeltje voorop de fiets, moeten ook deze fietsstoeltjes voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN14344. Heb je veren onder je zadel? Zorg er dan voor dat die beschermd zijn zodat je kind hier niet met zijn vingers tussenkomt.

Spaakbeschermers

Je moet er niet aan denken dat je kind met zijn voetjes tussen de draaiende spaken van jouw fiets terecht komt. Om dit te voorkomen doe je er verstandig aan om te investeren in goede spaakbeschermers. Standaard jasbeschermers zijn niet sterk genoeg en zitten meestal niet op de goede plek.

Verlichting = veiligheid

Zichtbaarheid is heel belangrijk. Zeker nu het vroeger donker wordt is het van groot belang dat de verlichting op je fiets goed werkt en goed zichtbaar is. Daarnaast zijn extra reflectoren, bijvoorbeeld op de rugleuning van het fietsstoeltje, geen overbodige luxe. Werkt je verlichting op batterijen? Zorg er dan voor dat je altijd reservebatterijen bij de hand hebt.

Fietshelm, wel of niet?

En tot slot: een helm. De fietshelm is in Nederland niet verplicht maar geeft natuurlijk wel extra veiligheid voor je kind. Niet alleen vanaf het moment dat zelf leren fietsen, maar ook als ze veilig bij jou in een fietsstoeltje zitten. Mocht je onverhoopt vallen dan vangt een helmpje in ieder geval een groot deel van de klap op. Let er wel op dat het helmpje niet te zwaar is zodat de spieren niet overbelast worden.

Ben je de route door veiligheidsland even kwijt?

Onze Pegasus dealers weten van de hoed de rand, wanneer het aankomt op veiligheid op de fiets. Laat je daarom adviseren door een dealer bij jou in de buurt. Of, nog beter, maak een testrit. Neem vooral je kindje mee! Zo zie je gelijk hoe het jullie samen op de fiets bevalt.

Top e-bikes

Top Pegasus fietsen

PEGASUS Piazza 21 Herenfiets bovenbuis geeft frame optimale stabiliteit black Hybridefiets Fiets S
Piazza 21
vanaf € 699.95,-