Terug
E-bike accu's

Accu’s voor elektrische fietsen

Wat maakt onze e-bike accu’s zo speciaal?
Accu’s voor elektrische fietsen
Alles wat je wilt weten over de accu van een elektrische fiets

De accu van een elektrische fiets van
a tot z

De accu van een elektrische fiets is een van de belangrijkste onderdelen waar je naar kijkt als je een e-bike gaat kopen. Maar waar moet je nu precies op letten als je je gaat verdiepen in de verschillende accu’s? Wat mag je van een accu verwachten en hoe moet je de accu van je elektrische fiets onderhouden? Wij leggen het je graag uit.

Savino EVO 10 CX_Detail_4-accu-frame.jpg

Welke accu’s zijn beschikbaar op een Pegasus e-bike?

Een Pegasus e-bike beschikt over een Bosch accu met een capaciteit van 400 Wh, 500 Wh, 625 Wh en 750 Wh. De capaciteit zegt vooral iets over de power en actieradius van de elektrische fiets. Hoe hoger de capaciteit, hoe groter de actieradius. 

Veel modellen zijn verkrijgbaar met verschillende accu’s. Zo is onze best geteste e-bike, de Siena E7F Plus, bijvoorbeeld leverbaar met een accu van 400 Wh en 500 Wh en de Premio EVO 10 Lite zelfs met een accu van 400, 500 en 625 Wh. Kijk in het overzicht van onze elektrische fietsen welke accucapaciteit beschikbaar is per e-bike. 

Wat is de actieradius van een Bosch accu? 

De actieradius van een Bosch e-bike is niet alleen afhankelijk van de accucapaciteit. Er zijn meerdere factoren die hier invloed op hebben. Denk hierbij aan de motor, je snelheid, het gewicht van de fietser, de trapfrequentie en de rijmodus. De beschikbare rijmodi zijn: ECO, TOUR, TOUR+, SPORT, eMTB, AUTO en TURBO. In principe geldt altijd: hoe groter de ondersteuning, hoe lager de actieradius. Kies je voor ECO, dan kun je meer kilometers maken met een volle accu dan wanneer je continu op TURBO fietst. 

In principe geldt bij normale trapondersteuning:

  • 400 Wh - 85 km actieradius
  • 500 Wh - 100 km actieradius
  • 625 Wh - 130 km actieradius

Met de Bosch eBike Actieradius Calculator kun je precies berekenen wat je actieradius is onder jouw omstandigheden. 

Waar zit de accu van de e-bike?

De accu van een elektrische fiets kan op veel verschillende plekken geplaatst worden, maar de twee populairste plekken zijn onder de bagagedrager en in het frame. Voorheen was de accu eigenlijk altijd verwerkt onder de bagagedrager van de fiets, maar tegenwoordig worden bij steeds meer elektrische fietsen de accu’s in het frame verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de accu extra goed wordt beschermd en het design van de fiets strak blijft. Daarnaast is het zwaartepunt van de fiets lager en is de fiets stabieler. 

Hoe lang gaat een fietsaccu mee?

De accu van een elektrische fiets gaat helaas niet eeuwig mee. Net zoals bij de batterij van je telefoon zal de capaciteit van je fietsaccu naar verloop van tijd afnemen. Op de accu’s van een Pegasus e-bike zit 2 jaar garantie. Een realistische levensduur is 5 jaar, maar het is mogelijk om de levensduur te verlengen. Lees hier meer over hoe je de levensduur van de fietsaccu verlengt.

 

 

Blonde vrouw met Pegasus e-bike voorzien van Bosch accu

Hoe moet je een e-bike accu opladen?

Om de kwaliteit van je accu zo lang mogelijk hoog te houden is het belangrijk dat je de accu zorgvuldig oplaadt. Het opladen van een accu kun je het beste doen bij kamertemperatuur (niet kouder dan 10 graden en niet warmer dan 25 graden). Daarnaast is het belangrijk om de fietsaccu voor minimaal 50% volgeladen te houden als je hem voor een langere periode weglegt. Als je de fietsaccu voor langere tijd helemaal leeg in de fiets achterlaat, kunnen de batterijcellen beschadigen en dit gaat ten koste van de levensduur van de accu. 

De oplaadtijd van een fietsaccu is afhankelijk van de gebruikte lader en de capaciteit van de accu. Bij de accu’s van Pegasus duurt het opladen van een lege accu tussen de vier en acht uur. 

Enkele tips voor het veilig opladen van de accu:

  • Haal de accu zo snel mogelijk van de stroom als hij is opgeladen;
  • Laat hem nooit langer dan 24 uur achter elkaar aan de lader liggen;
  • Het snoer is kwetsbaar, trek altijd aan de stekker als je de accu ontkoppelt;
  • Lees altijd de laadinstructies in de gebruiksaanwijzing goed door.

Lees hier meer over een e-bike accu opladen.

Wanneer moet je de accu opladen?

Als je je accu op tijd oplaadt geniet je het langst van een optimaal werkende accu. Een belangrijke tip voor juist gebruik is het moment van opladen. Is je e-bike net nieuw? Fiets dan de eerste paar ritten tot je accu nog ongeveer 20% over heeft en laadt hem daarna op. In het begin hoef je je accu niet helemaal tot 100% op te laden. Je mag je accu best na iedere rit even aan de oplader doen, dat is geen probleem. 

Voorkom waar mogelijk dat je je accu in het begin helemaal leeg fietst. Het is niet zo dat je accu hier kapot van gaat, maar iedere keer als de accu helemaal leeg is, zal de levensduur een klein beetje afnemen. Gelukkig neemt een Pegasus accu altijd een beetje marge (ongeveer 7%) als hij uitgeschakeld wordt. 

Zou de batterij volledig leeg zijn en de restcapaciteit onherstelbaar beschadigd zijn, spreek je van diepontlading.

Wat is het gewicht van een accu?

Elektrische fietsen zijn zwaarder dan fietsen zonder elektrische aandrijving. Dit komt voornamelijk door de motor en de accu. De meeste e-bike’s van Pegasus wegen tussen de 20kg en 30kg, waarvan 2,5 tot 4 kg toe te rekenen valt aan de accu. 

Wat kost een fietsaccu?

Wanneer je fietsaccu niet meer goed oplaadt of de actieradius zo laag is geworden dat je eigenlijk geen fatsoenlijk tochtje meer kunt maken, zal je een nieuwe accu moeten aanschaffen. De accu’s van Pegasus kun je bij onze dealers bestellen. De complexe technologie brengt een prijs met zich mee. De prijs hangt af van de capaciteit en het type accu, komt hij op het frame, in het frame of onder de bagagedrager? De prijs van een nieuwe accu ligt tussen de € 500,- en € 1000,-. De capaciteit loopt van 300 Wh tot wel 750 Wh.

01

De voordelen van onze accu’s

  • Efficiënt energieverbruik voor optimale actieradius
  • Veel keus in capaciteit
  • Wij maken enkel gebruik van de hoogste kwaliteit voor optimale levensduur

Is de accu van je e-bike uitwisselbaar?

De Bosch PowerPack en PowerTube accu’s van Pegasus zijn los verkrijgbaar in verschillende capaciteituitvoeringen en kunnen eenvoudig vervangen worden als dat nodig is. Hoewel de kans groot is dat het niet past, probeer nooit een accu van een ander merk op je Pegasus e-bike te monteren. 

Het is raadzaam een tweede accu aan te schaffen, zeker als je bijvoorbeeld voor werk dagelijks veel kilometers maakt op je e-bike. Als de ene accu aan het opladen is, kun je je e-bike toch gebruiken met je tweede accu.

Wat is de invloed van het weer op de accu?

Zoals eerder benoemd is het onverstandig om de accu op te laden in een ruimte kouder dan 10 graden en warmer dan 25 graden. De weersomstandigheden buiten hebben vooral invloed op de actieradius van je e-bike. Als het kouder is gaat je accu sneller leeg dan op een warme zomerdag. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld de wind; heb je wind tegen, dan zal de motor harder moeten werken en gaat je accu sneller leeg. 

Let op: heeft het hard geregend, zorg dan altijd eerst dat je accu goed opgedroogd is voordat je deze gaat opladen. 

Je accu upgraden, kan dat?

Veel Pegasus e-bikes zijn leverbaar met verschillende accucapaciteit. Heb je bijvoorbeeld een Ravenna EVO 5 Belt NL met een accu van 500 Wh, dan kun je deze eenvoudig bij je dealer laten upgraden naar een accu van 625 Wh. 

Het is ook mogelijk je accu te laten reviseren. Hierbij worden de versleten batterijcellen vervangen. Dit is vaak goedkoper dan het volledig vervangen van je accu. Bovendien kun je ook bij het reviseren aan je dealer vragen of de accu een upgrade kan krijgen. 
 

De voordelen van een Pegasus e-bike

Kwaliteit

We willen alleen de beste onderdelen voor onze fietsen, zo kunnen we altijd jouw veiligheid garanderen.

Pegasus-Tecaro-EVO-NUV-E-bosch-Motor.jpg
Innovatie

Pegasus e-bikes zijn altijd voorzien van de nieuwste Bosch e-bike technologie.

ZEG Studio Modelle 2018 Hydraulische Velgremmen.jpg
Prijs

Door slim en inventief samen te werken met onze partners kunnen wij een optimale prijs-kwaliteitsverhouding garanderen.

Onze populairste e-bikes met accu’s in het frame

PEGASUS Piazza 21 Herenfiets bovenbuis geeft frame optimale stabiliteit black Hybridefiets Fiets S
Piazza 21
vanaf € 699.95,-
PEGASUS Solero EVO 9 Elektrische herenfiets bovenbuis geeft frame optimale stabiliteit black matt Elektrische hybridefiets Fiets M
Solero EVO 9
vanaf € 3499.00,-