Terug
Alles wat je wilt weten over de e-bike

De elektrische fiets van A tot Z

Van A tot Z
Alle onderdelen van de elektrische fiets op een rij
2.jpg

Alles wat je wilt weten over de e-bike

Bij de aanschaf van een nieuwe elektrische fiets komt veel kijken. Het is verstandig om je van tevoren goed in te lezen over de verschillende onderdelen zodat je een goede keuze kunt maken en de fiets naar jouw persoonlijke voorkeuren kunt afstemmen. 

In onderstaand overzicht behandelen we de onderdelen van een e-bike van A tot Z. Wil je meer weten over een onderdeel? Klik dan op de linkjes in de tekst om verder te lezen. 

Vergeet ook zeker niet om een aantal goede proefritjes te maken op verschillende modellen. Alleen tijdens een testrit ervaar je écht hoe de verschillende onderdelen als de accu en de motor voor jou aanvoelen. Heb je nog vragen? Ga dan langs bij een Pegasus dealer bij jou in de buurt voor persoonlijk advies.

14.jpg

Van A tot Z

A | B | D | F | H | L | M | N | O | P | R | S | T | V

 

Accessoires

Met MonkeyLink TWIST en MonkeyLoad kun je jouw e-bike in slechts enkele seconden volledig op maat maken. Via een magnetische verbinding worden flessen, tassen en andere accessoires snel in positie gebracht en onmiddellijk magnetisch vergrendeld. Ook MonkeyLoad accessoires kunnen op deze manier snel en soepel aan het bijpassende rek worden bevestigd.

Ontdek het gemak van de MonkeyLink accessoires en welke accessoires je fietsplezier verhogen

 

Accu 

De accu is het kloppend hart van je elektrische fiets. Daarom vinden wij het belangrijk dat onze accu’s, de beste accu’s zijn. Maar waar moet je nu precies op letten als je je gaat verdiepen in de verschillende accu’s? 

Pegasus e-bike modellen zijn uitgerust met gangbare accu’s van 400Wh of 500Wh. Voor de echte toerfietser hebben we zwaardere accu’s ontwikkeld tot wel 750Wh met een actieradius van meer dan 200 km. Zo is er altijd een accu die past bij jouw fietsgedrag. 

Lees onze tips over hoe je het beste uit je accu kunt halen en de do’s en dont’s van het accugebruik

 

Actieradius

De keuze voor een accu bepaalt voor een deel hoe ver je kunt fietsen met trapondersteuning. Naast de accu hebben ook andere factoren invloed op de actieradius van je e-bike, zoals jouw fietsgedrag, het onderhoud aan je fiets en waar je fietst. Je kunt jouw actieradius berekenen en meer lezen over hoe jouw fietsgedrag van invloed is op de actieradius van een elektrische fiets.  

 

Bosch Motoren

Om voor iedere type fietser de juiste ondersteuning te bieden maakt Pegasus gebruik van vier verschillende typen Bosch middenmotoren: 

Gebruik je je fiets voor korte ritten in de stad, of woon-werk verkeer? Dan is een e-bike met een Active Line of Active Line Plus motor een perfecte optie voor jou. Maak jij veel gebruik van je fiets en tour je graag langere afstanden? Of fiets je door weer en wind en ga je regelmatig bergop? Dan kun je wel een duwtje in de rug gebruiken. De Bosch Performance Line of Performance Line CX biedt dan de extra ondersteuning die je nodig hebt.

We leggen de verschillen tussen de vier lijnen uit in de twee kennisbankartikelen: 

 

Damesfietsen

Elektrische damesfietsen zijn al lang niet meer alleen voor dames. Het dames e-bike frame oftewel een e-bike met lage instap is een geliefde keuze voor iedereen. 

Druk stadsverkeer, stoplichten of andere weggebruikers maken dat je regelmatig moet stoppen. Op- en afstappen, vooral als je onverwachts hard moet afremmen kan voor verlies van evenwicht zorgen. De lage instap maakt het makkelijk om op en af te stappen. Je staat snel met beide benen op de grond en dat is een prettig gevoel, voor iedereen. Ontdek alle voordelen van een elektrische fiets met lage instap

 

Derailleurversnelling

Voor e-bikes is de keuze uit twee verschillende versnellingen: een naafversnelling of derailleurversnelling. De derailleurversnelling is uitermate geschikt voor sportieve ritten. Deze geeft minder weerstand dan een naafversnelling waardoor hij lichter trapt en heeft veel versnellingsmogelijkheden. Met een derailleurversnelling kun je snel schakelen, ook tijdens het trappen. In stilstand kun je dan juist weer niet schakelen. Door de open kettingkast heeft de versnelling iets meer onderhoud nodig, maar je kunt er ook gemakkelijk zelf bij.

Wanneer je efficiënt schakelt zorg je voor een langere levensduur van je accu en daardoor de actieradius niet onnodig verkleint. Wanneer je op het juiste moment schakelt haal je alles uit je e-bike en verminder je je eigen inspanning. 

 

Framehoogte

Om comfortabel te kunnen fietsen en optimaal kracht te kunnen zetten op de trappers heeft je fiets de juiste framehoogte nodig. Welke framemaat jij nodig hebt, hangt onder andere van het soort fiets dat je wilt aanschaffen. Bekijk welke framehoogte jij nodig hebt of ga langs bij jouw Pegasus dealer voor een persoonlijk advies. 

 

Fietsketting

De fiets en de fietsketting zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en is een belangrijk onderdeel van je fiets. Een fietsketting moet regelmatig gesmeerd worden. Dit is niet alleen beter voor de ketting, het fietst ook veel lekkerder. 

Afhankelijk van het type versnelling op je fiets is dit wat vaker nodig. Een fiets met een naafversnelling heeft minder onderhoud nodig vanwege de dichte kettingkast en een derailleurversnelling juist weer wat meer. 

Naast fietsen met een fietsketting zijn er ook e-bikes met een riemaandrijving

 

Herenfietsen

De typische herenfiets met stang bracht van oudsher extra stevigheid. Door innovaties op het gebied van materiaal doet een damesfiets, oftewel fiets met lage instap, niet meer onder voor de stevigheid van een herenframe. Steeds meer heren kiezen dan ook voor het gemak van een fiets met lage instap. 

 

Lage instap

Elektrische fietsen met lage instap staan ook wel bekend als fietsen met een damesframe. De lage instap zorgt ervoor dat je met beide benen snel op de grond staat. Onverwachts remmen of regelmatig op- en afstappen wordt hierdoor een stuk veiliger. Wel zo prettig, wanneer je fiets in druk stadsverkeer of op onverharde wegen. Ontdek alle voordelen van een elektrische fiets met lage instap

 

Middenmotor

Alle Pegasus e-bikes zijn voorzien van een middenmotor. Omdat de motor in het frame tussen de trappers is verwerkt, voelt de trapondersteuning als een stabiele en natuurlijke fietservaring. Waar elektrische fietsen met een voor- of achtermotor een ‘trekkend’ of ‘duwend’ gevoel kunnen geven, drijft de middenmotor via de trappers het achterwiel aan. Dit werkt en voelt hetzelfde als op een niet-elektrische fiets. 

Ontdek alle voordelen van een elektrische fiets met middenmotor.

 

Naafversnelling

Voor e-bikes is de keuze uit twee verschillende versnellingen: een naafversnelling of derailleurversnelling. De naafversnelling is het meest populair voor e-bikes omdat deze minder onderhoud nodig heeft vanwege de afgeschermde tandwielen. Met een naafversnelling schakel je middels een draaihandvat. Schakelen kan in stilstand en met een naafversnelling is ook automatisch schakelen mogelijk. 

Wanneer je efficiënt schakelt zorg je voor een langere levensduur van je accu en daardoor de actieradius niet onnodig verkleint. Wanneer je op het juiste moment schakelt haal je alles uit je e-bike en verminder je je eigen inspanning. 

 

Onderhoud & Reparatie

Van een goed onderhouden e-bike kun je jarenlang genieten. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je fiets niet alleen langer mooi blijft, ook voorkom je pech en gaat hij langer mee. Veel onderhoud van je e-bike kun je zelf uitvoeren, zoals het schoonmaken van je fiets en onderdelen of het regelmatig smeren van de ketting. Door regelmatig je bandenspanning te controleren verklein je de kans op een lekke band. Het goed onderhouden van de accu zorgt voor een langere levensduur van je accu. 

Voor grotere reparaties kun je bij jouw Pegasus dealer terecht. Veel van onze dealers hebben een werkplaats waar onderhoud en reparaties uitgevoerd kunnen worden. 

 

Proefrit

Wanneer je een nieuwe elektrische fiets gaat kopen wil je er zeker van zijn dat hij aan al je eisen voldoet. Dit ervaar je alleen tijdens een proefrit. 

Bereid je goed voor op een proefrit. Begin met een wensenlijstje en doe je research naar welke eigenschappen je belangrijk vindt, maar staar je hier niet op blind en neem ook andere opties in overweging. Bekijk verschillende modellen en test deze goed, zodat je de verschillen ervaart. 

We hebben een handig overzicht samengesteld met waar je op moet letten bij het maken van een proefrit

 

Riemaandrijving

De elektrische fietsen van Pegasus met een riemaandrijving hebben allemaal een Gates Belt Drive. De tandriem gaat drie tot vier keer langer mee dan een traditionele fietsketting doordat deze is gemaakt van UV- en weerbestendig carbon. Je hoeft de tandriem ook niet te smeren. Een riemaandrijving is daarom schoon, duurzaam en onderhoudsarm. 

 

Rotatiesensor 

Er zijn twee soorten sensoren die de mate van ondersteuning bepalen: een trapkrachtsensor of rotatiesensor. Een rotatiesensor, ofwel bewegingssensor meet je trapfrequentie en vergelijkt deze met de gekozen ondersteuningsstand. Kies je voor een hoge ondersteuningsstand, dan geeft de elektrische fiets veel ondersteuning totdat de maximale snelheid bereikt is. Een rotatiesensor meet niet de trapkracht. 

Zowel de rotatiesensor als de trapkrachtsensor hebben voor- en nadelen en afhankelijk van je fietsgedrag past de ene ondersteuning beter bij je dan de andere. 

 

Schijfremmen

Naast traditionele velgremmen zijn er de meer innovatieve schijfremmen. Schijfremmen zijn bevestigd aan de wielnaaf en remmen door middel van remklauwen die aan het frame verbonden zijn. Hierdoor kunnen ze meer remkracht uitoefenen, terwijl je minder hard je rem inknijpt. Hierdoor rem je lichter en heb je meer controle. Er zijn twee type schijfremmen: mechanische en hydraulische schijfremmen. 

Lees meer over de verschillen tussen velgremmen en de twee typen schijfremmen.

 

Sportief Frame

Een sportief frame, ofwel een trapeze frame zit tussen een herenframe en een frame met lage instap in. Hierdoor ziet het frame er sportief uit en deze modellen hebben vaak ook een sportieve zithouding. Fietsen met een sportief frame wordt regelmatig gedeeld in een huishouden omdat iedereen hier gebruik van kan maken. 

 

Trapkrachtsensor

Er zijn twee soorten sensoren die de mate van ondersteuning bepalen: een rotatiesensor of trapkrachtsensor. Een trapkrachtsensor meet zoals de naam al zegt, de kracht die je zet op de pedalen. Ook de trapfrequentie wordt geregistreerd. De motor geeft direct meer of minder ondersteuning, zonder vertraging. Zo fiets je altijd met de juiste ondersteuning. 

Zowel de trapkrachtsensor als de rotatiesensor hebben voor- en nadelen en afhankelijk van je fietsgedrag past de ene ondersteuning beter bij je dan de andere. 

 

Velgremmen

Velgremmen vertragen het wiel door direct op de velg met zachte rubberen blokken druk uit te oefenen. Onderhoud en vervanging is eenvoudig, ze zijn licht en velgremmen zijn relatief goedkoop in aanschaf. Naast traditionele velgremmen zijn er ook de meer innovatieve schijfremmen, die meer controle bieden tijdens het remmen. 

Lees meer over de verschillen tussen velgremmen en de twee typen schijfremmen.

 

Verlichting

Zien en gezien worden op de fiets is wel zo veilig. Goede fietsverlichting zorgt er niet alleen voor dat je goed gezien wordt, het zorgt er ook voor dat je zelf beter ziet. 

Fiets je op wegen met weinig straatverlichting? Kies dan voor een krachtige fietsverlichting met een lichtintensiteit van minimaal 10 Lux. Fiets je vooral op goed verlichte wegen? Dan is een lichtintensiteit van 4 Lux voldoende.